Jak smakuje kuchnia hiszpańska

Prawdziwy turysta powinien nie tylko zwiedzić zabytki i najważniejsze miejsca w danym kraju, ale też skosztować najważniejszych dań kuchni konkretnego kraju, w którym właśnie się znajduje. W przypadku Hiszpanii daniami, które po prostu musi się zjeść, są takie potrawy, jak na przykład – ze śniadań – churros, arroz con leche, flan, crema catalana, natillas, cuajada, turrón, czy alfajor, z dań głównych będą to paella, gazpacho, chuleta de cerdo, fabada, tortilla española lub tortilla de patatas, tortilla francesa i gambas a la plancha.

Najlepszymi zakąskami zaś będą z pewnością tapas, patatas bravas, oreja i serranito. Można również skusić się na jamón serrano i jamón iberico , fuet, chorizo, marisco, szafran, oliwki, czy sery.

Z napojów nie wolno nam zapomnieć o wszelakiego rodzaju winach, takich, jak Ribera del Duero, sherry, Rioja, malaga, czy Cava, Sangria, tinto de verano, Horchata de chufa, albo po prostu o kawie.

Ogółem Królestwo Hiszpańskie podzielono jest na kilka „stref kucharskich”, są to Południowa Hiszpania, Północna Hiszpania, Środkowa Hiszpania, Baleary oraz Wyspy Kanaryjskie. W tej pierwszej jada się głównie ryż, pomarańcze, winogrona i cytryny – jako dodatki do dań głównych – bardzo powszechne są również pomidory i papryka. Na północy często możemy spotkać ryby, owce morze oraz wszelakiego rodzaju sery i oczywiście duże ilości mleka. W środkowej części kraju jada się głównie dziczyznę, bażanty, kuropatwy – jako dania tradycyjnej kuchni – i gotuje potrawy z fasoli i z grochu, najczęściej – dla wygody, ale i również dla smaku – przygotowuje się je w jednym garnku.

Na Balearach łączy się składniki pikantne ze słodkimi. Zaś na Wyspach Kanaryjskich dominują banany i kukurydza. Do tego ryby – okoń, sos mojo, którego kolor zależy od dodanych do niego przypraw – zresztą jego smak również – czy na przykład ziemniaki w mundurkach gotowane w osolonej wodzie, popularne hiszpańskie „papas arrugadas”.

Co prawda w dwudziestym wieku wszystkie regiony podzieliły się wzajemnie ze sobą swoimi kuchennymi tradycjami i wzajemnie zdradziły sobie nawzajem swoje kuchenne sekrety i przepisy, wciąż jednak można skosztować konkretnej, właściwej dla danego regionu, potrawy w odpowiednim do tego miejscu kraju. Państwami, jakie wywarły największy wpływ na kulturę kuchenną Królestwa Hiszpanii, są takie kraje, jak Arabia, Meksyk, Anglia, czy Francja. Oczywiście nie tylko one, ponieważ Hiszpania sama w sobie wypracowała wiele przepisów, które przyjemnie drażnią podniebienie każdego smakosza, dodając kolejnej atrakcji do odwiedzin w tym cudownym i pięknym, europejskim kraju.

Wiele tych przepisów można próbować stworzyć samodzielnie (http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_hiszpanska/przepisy.html) w domu, albo aby spróbować z czystej ciekawości albo żeby przypomnieć sobie smak potraw z minionych wakacji.